Comisia Europeană (CE) vrea să vadă procesele de mare corupţie judecate mai repede, iar pe parlamentari că lasă justiţia să îşi facă treaba în cazul politicienilor acuzaţi de corupţie, se arată în Raportul intermediar privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie. În document se spune clar: „Parlamentul a împiedicat investigaţiile cu privire la acuzaţiile de corupţie”. Referirea este la cazurile Monica Iacob Ridzi şi Dan Păsat, fară a-i nominaliza. DNA primeşte laude, iar provocarea cea mai importantă va fi punerea în practică a noilor Coduri juridice.
„Cauzele majore de corupţie la nivel înalt au avut o evoluţie foarte lentă în instanţa de judecată şi Parlamentul a decis reduceri bugetare semnificative în ceea ce priveşte Agenţia Naţională de Integritate, în contextul constrângerilor bugetare generale. De asemenea, Parlamentul a împiedicat investigaţiile cu privire la acuzaţiile de corupţie aduse unui fost ministru şi a votat împotriva percheziţionării unui computer şi a unei arestări dispuse de procuratură, în contextul altor două investigaţii aflate în desfăşurare cu privire la cazuri de corupţie la nivel înalt”, se arată în Raportul intermediar.
Provocarea aplicării noilor Coduri
„Pentru consolidarea dinamismului reformei, care a fost revigorată în ultimele luni, raportul sugerează că România ar trebui să se concentreze pe o pregătire temeinică în vederea punerii în aplicare a noului cadru legislativ în dreptul civil şi penal. Intrarea în funcţiune a noului Consiliu Superior al Magistraturii reprezintă o oportunitate semnificativă pentru o cooperare strânsă şi constructivă între diferiţii actori politici şi judiciari în acest domeniu”, au subliniat autorii documentului.
În Raport se menţionează: „În ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a continuat să obţină rezultate convingăt