În fruntea listei cu unităţi medicale care nu mai devin aziluri de bătrâni e Spitalul Orăşenesc din Cernavodă, singurul din ţară dotat cu spaţii pentru decontaminare în caz de accident nuclear. Sursa: ARHIVA EVZ
Ieri se dădea ca sigură salvarea de la comasare a Spitalelor de Pneumoftiziologie din Satu- Mare, a celor din Hunedoara, a sanatoriilor din Geoagiu şi Brad, şi a Spitalului de Pneumoftiziologie "Tudor Vladimirescu" din comuna Runcu, Gorj.
Tot ieri, o delegaţie a Asociaţiei Oraşelor din România (AOR) s-a întâlnit cu ministrul sănătăţii şi s-a stabilit că situaţia fiecărui spital va fi reanalizată, se va ţine cont de părerea autorităţii locale şi se va lua o decizie în maximum două săptămâni.
Unitatea medicală la care s-a renunţat la decizia iniţială (transformare în azil) e Spitalul din Cernavodă. Preşedintele AOR spune însă că există negocieri pe filieră politică.
Spitalele fără datorii, o şansă în plus
Memorii peste memorii, pledoarii peste pledoarii, statistici pozitive, autorităţile locale au făcut tot posibilul ca ministerul "să-i ierte" de la comasare sau desfiinţare. Directorul financiar- contabil al Sanatoriului din Brad, Ovidiu Jurj, ne-a declarat că, deşi se zvoneşte că spitalul "ar scăpa" de comasare, totul rămâne o promisiune.
"Am făcut ceea ce au făcut toate unităţile aflate în situaţia noastră, am depus un memoriu şi acum aşteptăm. Avem motive să fim optimişti însă: spitalul nu are datorii, e profitabil, cheltuielile de personal sunt mici, avem proiecte europene în derulare şi deservim mai multe judeţe: Timiş, Caraş-Severin, Arad, Hunedora".
Aceeaşi incertitudine planează şi la Spitalul de Pneumoftiziologie "Tudor -Vladimirescu" din Gorj. "Ministrul sănătăţii ne-a comunicat la videoconferinţă că, în virtutea autonomiei locale, vor ţine cont de decizia din teritoriu. C