Belgia a devenit campioana mondială pentru durata crizei sale politice începute în aprilie 2010. Mii de studenţi s-au mobilizat în toată ţara şi sub numele de "Revoluţia cartofilor prăjiţi", revendicările lor au cuprins ajungerea la compromis de guvernare şi păstrarea integrităţii Belgiei.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Politicienii flamanzi şi francofoni nu se înţeleg şi negociază de opt luni, fără a găsi un compromis, dar la Bruxelles, studenţii flamanzi şi cei francofoni au dat dovada că ei se pot înţelege şi au manifestat împreună, pentru găsirea unei soluţii la această criză politică.
După propuneri irealiste ca greva sexului şi refuzul de a se mai bărbieri până la formarea unui Guvern, propuneri venite de la artişti şi politicieni, studenţii par a fi cei mai cu picioarele pe pământ.
Peste o mie de tineri au participat la acţiunea din Bruxelles şi sute erau reuniţi joi, 17 februarie, la Gand, Anvers, Liège, Louvain şi Namur, oraşe din Flandra şi din Wallonia, unite pentru un singur apel : încetaţi criza politică şi nu destrămaţi ţara !
Alegerile anticipate din iunie 2010 au fost câştigate pentru prima dată în istoria Belgiei de un partid flamand separatist, NV-A, al cărui lider, Bart de Wever a promis electoratului o scindare a ţării.
Tinerii belgieni resping însă această idee, dar recunosc că pericolul ca micul regat să nu mai existe este prezent şi real.
Mesajul tinerilor este că a sosit timpul ca politicienii să uite divergenţele şi să se renunţe la separatism şi naţionalism, este ceea ce ne explică o studentă participantă la manifestaţie.
În opt luni de negocieri, reforma statului şi a comunităţilor lingvistice din Belgia nu a avansat deloc, ţara îşi pierde credibilitatea pe plan mondial şi începe să aibă probleme economice.
Naţionalismul creşte în Flandra în acest timp şi dacă