O mie de stâlpi din trei judeţe vor fi izolaţi pe bani europeni pentru a proteza zburătoarele. Dacă până acum vânătorii şi braconierii erau cei de care trebuiau să se ferească păsările, ornitologii au descoperit un alt duşman de temut - stâlpii de înaltă tensiune, care fac victime în serie în rândul zburatoarelor.
Doar în judeţul Mureş mor anual electrocutate zeci de mii de păsări. Şorecari, vânturei, berze, ciori şi stăncuţe sunt secerate de curentul electric. Unele dintre aceste specii sunt deja rare şi sunt protejate prin lege, însă nimeni nu le poate proteja de astfel de accidente. Ca niciodată, în acest an, ornitologii au găsit gaiţe şi grauri, care au fost electrocutaţi în serie. Câte zece păsări mor la o simplă atingere a unui fir neizolat.
Cele mai periculoase locuri pentru păsări sunt cele din apropierea localităţilor. De exemplu, la Dumbrăvioara, berzele mor pe capete, curentate de firele electrice neizolate.
„Păsările sunt protejate în România. Dacă vânătorii le împuşcă iau amendă. Dacă însă se electrocutează, nu există vinovat, nu se pot da amenzi, nimeni nu păţeşte nimic“, a declarat Papp Tamas, preşedinte al Asociaţiei Grupul Milvus.
„Am avut aici lângă casă un cuib. Am îngrijit berzele ca pe ochii din cap. Au făcut doi pui. Numai ne-am trezit că s-au curentatn şi au murit“, povesteşte un localnic din Dumbrăvioara, localitate cunoscută sub denumirea de „Satul Berzelor“, datorită numărului mare de zburătoare care poposesc anual aici.
Stâlpii periculoşi vor fi izolaţi
Ornitologii mureşeni au verificat până acum peste o mie de stâlpi de curent . Încearcă să îi monitorizeze pe cei mai periculoşi şi caută soluţii pentru izolarea firelor. Ajutată de Uniunea Europeană, asociaţia a primit 75.000 de euro pe care îi va investi în izolarea celor mai periculoşi stâlpi din judeţele Mureş, Sibiu şi Braşov.
O soluţie găsită a f