Interpreta de muzică populară ridică sala în picioare atunci când urca pe scenă, vocea ei lină şi timbrul se aseamănă cu cel al Mariei Ciobanu.
Reta Baltag provine dintr-o familie de muzicanţi din zona Moldovei, mai exact din comuna Cosmeşti, judeţul Iaşi. Mama, tatăl şi fratele cântăreţei cântă de când se ştiu, atât muzică populară cât şi romanţe. „Fratele meu locuieşte în Oneşti şi cântă atât la spectacole cât şi la petreceri, nunţi, botezuri, cumetrii, iar eu i-am urmat exemplul, pentru că în ziua de azi cu un salariu de bugetar nu poţi supravieţui” ne mărturiseşte Reta.
„O portocală” prima melodie
Giurgiuveanca ne spune că încă de la grădiniţă a participat la serbări încântându-i cu vocea ei pe educatorii şi pe părinţii copiilor deopotrivă. Prima dată am urcat pe scenă la vârsta de 10 ani unde am interpretat cunoscuta melodie „O portocală” a regretatei artiste Anda Călugăreanu. Am avut succes de mică” afirmă Reta Baltag.
Cel care a susţinut-o în a alege muzica populară a fost bunicul interpretei
„Aveam mare succes şi bunicul mi-a spus: tataie e frumos să cânţi muzică uşoară, dar în viaţă te vei descurca mai bine cântând folclor. Atunci m-am hotărât să cânt muzică populară” adaugă interpreta. Reta Baltag a plecat din Moldova pentru a învăţa o meserie în Giurgiu. A terminat Liceul Textil şi s-a angajat la Întreprinderea „Textila Dunăreana”. În acelaşi an, 1977 s-a dus şi la Casa de Cultură din municipiu şi a spus scurt şi obiect „vreau să cânt”. În anul 1978 Reta a participat la Festivalul „Cântarea României” unde a obţinut medalia de aur pe ţară. „ La 18 ani am participat la un spectacol de muzică populară unde am interpretat melodii folclorice din diferite zone ale ţării, Oltenia, Moldova, Ardeal şi Muntenia. Am fost aplaudată la scenă deschisă şi de atunci sunt membră a Ansamblului folcloric „Doina Dunării” di