Regiunea Mării Negre este o zonă cu interese diferite, conflicte îngheţate şi în care Rusia are un cuvânt greu de spus. Declaraţiile aparţin ministrului de Externe de la Riga.
Ģirts Valdis Kristovskis a acordat un interviu, în exclusivitate, ziarului „Adevărul". Oficialul leton povesteşte despre experienţa măsurilor de austeritate aplicate de ţara sa pentru a ieşi din criză şi cum s-a transformat Marea Baltică dintr-o Cortină de Fier într-o regiune de cooperare în UE.
Magda Crişan: România are strategia Mării Negre. Strategia pentru regiunea Mării Baltice este una dintre priorităţile de politică externă ale Letoniei. La doi ani de la lansarea strategiei, care sunt câştigurile?
Girts Valdis Kristovskis: Am fost unul dintre cei şapte europarlamentari care au lansat şi prezentat proiectul comisarului Barroso în 2005. Unul dintre principalele scopuri ale Strategiei a fost să ne uităm la regiunea baltică dintr-o perspectivă nouă. Înainte de aderarea Letoniei la UE, Marea Baltică era linia de demarcaţie între Vest şi Est, apoi linia care despărţea UE de ţările care aspirau să-i devină membre. Marea Baltică era Cortina de Fier care a dăinuit decenii. Scopul Strategiei a fost să refacem legăturile între oamenii obişnuiţi de la un mal şi altul, între economiile din regiune pentru prosperitatea cetăţenilor din zonă. A fost cadrul legal şi instituţional pentru a pune în aplicare toate aceste dorinţe, vitale pentru ţările baltice.
Concret, ce a adus Letoniei această strategie?
A însemnat proiecte în domeniul energiei pentru noi. Acum suntem conectaţi la infrastructura de transport al energiei din Europa. Am făcut eforturi imense să fim complet integraţi în reţeaua energetică a UE însemnând mai multă independenţă de combustibilul furnizat de Rusia. Strategia ne-a oferit nu doar o securitate energetică internă, ci şi una regională, a creat cooperare ş