Comisia Europeană spune că nu există nicio legătură între aderarea României la spaţiul Schengen şi rezultatele raportului pe justiţie din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
"Nu o să facem o legătură între Schengen şi MCV, acesta este un un caz separat. Comisarul Malmstrom şi Comisia apreciază eforturile făcute de România pentru a deveni membră Schengen," a spus astăzi purtătorul de cuvânt al CE, Pia Ahrenkilde Hansen.
Mecanismul de Cooperare şi verificare rămâne în vigoare până când experţii Comisiei Europene consideră că rezultele sunt "suficient de satisfăcătoare".
"Noi vom sprijini România şi Bulgaria să facă reformele necesare pentru combaterea corupţiei în continuare, o obligaţie a acestor ţări, care vine o dată cu statutul lor de state membre," a mai spus Ahrenkilde Hansen.
MCV şi Schengen
România şi Bulgaria au convenit să se supună Mecanismului de Cooperare şi Verificare încă de la intrarea lor în UE. Acest mecanism este menit să supravegheze cursul reformelor promise de către România şi Bulgaria în momentul aderării. MCV a devenit, însă, în timp, "o povară", spun unii politicieni români.
Cu câteva luni în urmă, ministrul de externe Teodor Baconschi a spus că România ar trebui să renunţe la monitorizare şi să adopte un alt sistem european de supraveghere al reformelor. Politicienii români au spus că MCV este folosit ca şi un instrument politic pentru a aduce argumente împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen.
În scrisoarea trimisă Comisiei, Parlamentului European şi Consiliului de către miniştrii de interne francez şi german în care Parisul şi Berlinul cer amânarea aderării românilor şi bulgarilor la Schegen, aceştia atrag atenţia, în mai multe rânduri, asupra performanţelor celor două ţări în rapoartele MCV-ului.
Rapoartele complete pe justiţie, la vară
Comisia publică de două o