În majoritatea cazurilor, constructorii nu respectă condiţiile din contract şi măresc costul şi timpul de lucru. Acest „comportament" are şi un motiv: proiectele lucrărilor licitate de stat conţin, de cele mai multe ori, greşeli. După licitaţie, patronii se trezesc cu lucrări ascunse care necesită timp şi bani.
Se ştie că de cele mai multe ori firmele de construcţii care contractează diverse lucrări de infrastructură depăşesc termenul menţionat în contract pentru finalizarea lucrărilor sau depăşesc sumele care le-au fost alocate iniţial.
Acest lucru stârneşte nemulţumirea finanţatorilor. Însă cei care cresc pe parcurs preţurile sau perioada de realizare au, în unele situaţii, motive bine întemeiate.
Lucrările scoase la licitaţie de stat, spun patronii, au de cele mai multe ori greşeli de proiectare, iar după ce sunt atribuite firmele câştigătoare se trezesc cu elemente suplimentare ce trebuie realizate şi care nu se regăseau în contract.
În plus, întotdeauna la licitaţie se vine cu un preţ cât mai mic şi o perioadă de efectuare a lucrării cât mai scurtă.
Reportaj în exclusivitate: Povestea unui pilot brăilean de 21 de ani aflat printre primele victime ale celui de-Al Doilea Război Mondial
Costuri minimale la stat
„De obicei se vine cu un preţ de cost mic şi o perioadă mică, după care se scot la iveală lucrări ascunse. În general pentru lucrările la stat, proiectele sunt realizate corect într-o proporţie de 60 - 70%, restul sunt greşeli de proiectare, ceea ce duce pe parcurs la suplimentarea costurilor", ne-a declarat Marius Ivanciu, patronul uneia dintre cele mai mari firme de construcţii din Brăila, Luxcon Danube SRL.
În cazul proiectelor scoase la licitaţie de particulari, lucrurile stau altfel, „acolo îţi evaluezi foarte bine termenii şi preţul", mai spun patronii brăileni.
Pentru firmele