“Atunci cand o publicatie respecta toate standardele legale, nu este rolul celui care pune la dispozitie o platforma de distributie sa faca cenzura”, a declarat Grzegorz Piechota, presedintele INMA, una dintre cele mai importante asociatii ale editorilor de ziare din Europa. Declaratia sa vine dupa o intalnire a reprezentantilor principalilor producatori de continut media din Europa in care s-au discutat cerintele industriei media fata de producatorii de platforme electronice de distributie.
Principala companie vizata este Apple, care este cunoscuta pentru practicarea cenzurii pe plaftorma iOS in cazul unor materiale pe care le considera "obscene". Compania americana este cercetata in mai multe tari europene si in Statele Unite pentru a se determina daca abuzeaza de pozitia sa pe piata distributiei de continut digital, dupa ce in urma cu cateva zile a anuntat ca va impune o taxa de 30% tuturor producatorilor de continut media care vor sa si-l distribuie pe tableta iPad si pe telefoanele iPhone.
Departamentul de Justitie si Comisia Federala pentru Comert (Federal Trade Comission) au lansat investigatii preliminare pentru a determina care este situatia in cazul noilor politici impuse de Apple, informeaza Wall Street Journal citat de Reuters. Investigatia nu este una formala, pentru moment, declansarea unei investigatii de acest tip fiind totusi posibila daca se constata nereguli.
In Europa, autoritatile olandeze si cele belgiene au inceput de asemenea investigatii privind posibile practici incorecte, dupa ce Apple a intrat in conflict cu mai multe edituri locale, al caror continut a fost blocat. Autoritatile olandeze au numit miscarea companiei americane drept “o eludare a principiilor pietei libere”, catalogand noua politica drept “letala pentru inovatie in Olanda”, conform Dutch Daily News.
La nivel euorpean, acestea nu su