Este vorba despre „Vaniuşa cel Viteaz" în regia lui Bujor Măcrin, „Lecţia" în regia lui Ciprian Nicolăiasa şi „Peatra din casă" în regia lui Mircea Valentin.
„Vaniuşa cel Viteaz" se joacă sâmbătă de la ora 11.00, la Sala Studio a teatrului. Piesa prezintă povestea a trei surori: două arţăgoase, lacome şi făţarnice şi Taniuşa, sora cea mai mică, harnică, blândă şi inimoasă.
În timp ce surorile mai mari îi cer tatălui lor ca la întoarcerea din călătoria pe care o va face, să le aducă daruri scumpe, rochii şi mărgăritare, Taniuşa, modestă şi visătoare, îşi doreşte doar o floare fermecată, purtătoare de lumină şi bucurie.
Dar floarea purpurie nu e uşor de găsit şi aventurile călătoriei în căutarea şi găsirea ei vor implica personajele basmului în numeroase întâmplări, prin codrii plini de primejdii, bântuiţi de arătări înfricoşătoare. Dragostea şi devotamentul curajoasei Taniuşa vor depăşi, până la urmă, obstacolele ivite în cale şi vor dezlega vrăjile ca o dovadă că binele învinge întotdeauna.
Basm clasic
„Spectacolul este o adaptare după un basm rusesc, o poveste în care, ca în orice basm, binele învinge răul. Regia artistică este semnată de Bujor Măcrin, iar scenografia de Gheorghe Mosorescu", ne-a declarat Ciprian Buzoianu, secretarul literar al Teatrului „Maria Filotti".
Tot sâmbătă, la Sala Studio, dar de la ora 19.00, se joacă „Lecţia" în regia lui Ciprian Nicolăiasa. Lecţia de aritmetică şi filologie comparată a limbilor neo-spaniole cu eleva aspirantă la doctoratul total, sub privirile severe şi dezaprobatoare ale servitoarei Marie este unul dintre cele mai jucate texte din dramaturgia ionesciană.
Puţin abilul Profesor, timid şi nesigur la începutul piesei, reuşeşte treptat să-şi elibereze demonii: sexual sau mental, spiritul său elibereaza energii nebănuite.
"Neputinţa de a ne elibera t