Miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale ale ţărilor din G20 - grupul celor mai industrializate ţări din lume plus cele emergente - se întrunesc vineri seară şi sâmbătă la Paris. În fapt sunt aşteptaţi circa 500 de participanţi la această primă reuniune organizată de preşedinţia franceză a grupului - de altfel preşedintele Nicolas Sarkozy va ţine vineri un scurt discurs în deschiderea lucrărilor.
Responsabilii francezi ar dori să ajungă la o serie de rezultate concrete pentru a pune capăt dezechilibrelor mondiale.
Greu de făcut un pronostic, dificil de spus dacă membrii grupului se vor înţelege sau nu ca să-şi echilibreze mai bine economiile, foarte variate şi cu obiective divergente. Există déja o fractură uriaşă între aceste ţări, statele bogate spre exemplu îşi pierd industriile şi se îndatorează. La polul opus, ţările emergente se industrializează şi cumulează excedente comerciale.
Care ar fi în acest context déja complicat, sfidările, problemele economiei mondiale în următorii ani?
Ameliorarea guvernanţei mondiale - iată principalul obiectiv al acestei prime reuniunii G20 sub preşedinţie franceză. Pe masa discuţiilor, o serie de dosare grele, importante şi probabil fără soluţie imediată: dezechilibrele macro-economice, reforma sistemului monetar internaţional, combaterea volatilităţii preţurilor la materiile prime, reguli financiare mai stricte şi în sfârşit dezvoltarea şi finanţarea proiectelor inovatoare - aici se evocă în particular combaterea încălzirii climei.
Multe subiecte aşadar de urmărit, de dezbătut şi asta în contextul în care există o serie de sfidări la orizont. În primul rând, analiştii sunt de părere că "marea problemă astăzi este un posibil krach obligatar, cu alte cuvinte trebuie văzut cum îşi vor rambursa statele datoriile uriaşe pe care le-au acumulat". E o chestiune care îngrijorează pieţele