Comisarul european Dacian Cioloş apreciază că raportul României pe justiţie „notează progrese semnificative" în legătură cu obiectivele pe care România şi Comisia Europeană: reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei
„Veţi observa o tonalitate care justifică ambii termeni din titulatura mecanismului: cooperare şi verificare. Ca în cazul oricărui astfel de document, cu atât mai mult unul interimar, constatările îmbucurătoare nu trebuie nici diminuate, dar nici tratate cu un exces de euforie. Este pur şi simplu o bornă pe un drum pe care România trebuie să-l parcurgă cu calm şi temeinicie", a spus Cioloş care a adăugat că, pe acest drum, mai sunt încă „borne de depăşit".
Citeşte Raportul preliminar pe Justiţie - criticile şi progresele Comisiei Europene
Etapele următoare trebuie parcurse cu voinţă, responsabilitate şi cooperare politică, a mai spus Cioloş. „Este o chestiune de demnitate naţională ca acest mecanism să nu mai fie necesar într-un viitor cât mai apropiat", a adăugat comisarul român.
Comisia Europeană a prezentat astăzi, la Bruxelles, raportul preliminar pe justiţie în cazul României şi Bulgariei. Activitatea DNA care "a trimis în instanţă un număr semnificativ de persoane, inclusiv un membru al Parlamentului European, trei foşti miniştri, foşti secretari de stat şi câţiva magistraţi, eliminarea întârzierii judecării dosarelor de corupţie prin ridicarea excepţiilor de neconstituţionalitate, adoptatea legii ANI sunt aspecte în privinţa cărora Comisia Europeană remarcă progrese.
Scăderea bugetului Agenţiei Naţionale de Integritate, lipsa de rezultate în judecarea în instanţă a dosarelor de mare corupţie, faptul că Parlamentul a împiedicat investigarea cazurilor de suspiciune de comitere a unor fapte de corupţie de către un fost ministru şi contestaţiile în legătură cu alegerile în Consiliul Superior al Magistraturii au