Companiile din mai multe sectoare ale economiei Germaniei se confruntă cu un deficit al forţei de muncă, din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a măsurilor de combatere a inflaţiei, care au ţinut salariile la un nivel scăzut comparativ cu vecinii săi.
Germania a înregistrat anul trecut cea mai mică rată a şomajului din ultimii 18 ani. În timp ce o rată a şomajului de o singură cifră ar fi motiv de sărbătoare în alte ţări, aici este semnul unui mare deficit de muncitori.
Astfel, de la 1 mai, restricţiile pe care Germania şi Austria le-au impus în 2004 pentru est-europenii care vor să lucreze în cele două ţări vor fi ridicate. Teoretic, un val de oameni în căutare de locuri de muncă ar trebui să vină în Germania, pentru a profita de economia în plină expansiune şi de beneficiile sociale generoase.
Cu toate acestea însă, economiştii spun că mulţi est-europeni care au vrut să emigreze după intrarea ţărilor lor în UE au făcut deja acest lucru, îndreptându-se spre ţări precum Marea Britanie, Irlanda şi Suedia care au menţinut graniţele deschise. Şi chiar dacă unele dintre aceste ţări, precum Marea Britanie şi Irlanda, au probleme economice, nemţii sunt îngrijoraţi că muncitorii care s-au mutat în altă ţară nu o vor face încă o dată.
Deficit mare de muncitori pe viitor
Toate acestea se adaugă la o imagine tulbure a companiilor germane, a căror nevoie de muncitori este evidentă acum şi probabil va fi din ce în ce mai mare.
Compania de consultanţă McKinsey a publicat anul trecut un raport care atrăgea atenţia că până în 2020 Germania ar putea avea un deficit de două milioane de muncitori calificaţi pentru a completa locurile de muncă disponibile.
Industria high-tech, telecomunicaţiile, producţia şi serviciile au nevoie deja de oameni. Asociaţia Federală pentru Tehnologia Informaţiei, Telecomunicaţii şi New Media, care se ocupă cu o