Judecarea dosarelor de marea corupţie, felul în care Parlamentul României s-a poziţionat în contiunarea cercetării penale în cazurile unor politicieni şi scăderea bugetului ANI sunt principalele critici ale Comisiei Europene în raportul preliminar pe justiţie prezentat astăzi, la Bruxelles.
Raportul remarcă faptul că procurorii DNA au efectuat anchete penale privind poliţiştii de frontieră şi vameşii care au dus la operaţiuni anticorupţie de mari proporţii la frontier, operaţiuni care s-au concretizat cu numeroase arestări. “Este foarte important să se furnizeze resursele umane pentru a ocupa posturile vacante în perioada în care se desfăşoară procedurile judiciare care urmează acestor arestări”, se arată în raport.
Criticile din raport
După recomandările Comisiei din vara anului trecut, România şi-a întărit legislaţia pentru a asigura funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate. "Totuşi, în aceeaşi perioadă, chiar dacă autorităţile au continuat să îmbunătăţească funcţionarea sistemului judiciar şi cadrul juridic, Parlamentul a decis reduceri bugetare importante în ceea ce priveşte Agenţia Naţională de Integritate din cauza constrâgerilor bugetare generale", menţionează raportul preliminar pe justiţie.
Evaluarea Comisiei Europene menţionează şi faptul că Parlamentul României a împiedicat urmărirea unor acuzaţii de corupţie aduse de un fost ministru.
Alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii au fost umbrite de contestarea lor în justiţie care a dus ulterior la anularea, de către Curtea Constituţională, a desemnării a patru din membrii Consiliului, au mai spus experţii europeni.
În judecarea cazurilor de corupţie la nivel înalt "nu s-au înregistrat evoluţii importante în instanţă de la ultima evaluare", mai arată raportul Comisiei Europene.
Urmăreşte pe Adevărul Europa reacţiile liderilor de la Bruxelles