Puţini sunt cei care nu au fost, măcar o singură dată, propriii lor doctori. Fie au urmat sfatul prietenilor, fie au citit pe internet, mulţi făgărăşeni şi-au administrat tratamentul fără să consulte măcar medicul de familie. Aceste medicaţii după ureche pot duce la complicaţii de cele mai multe ori, aşa că medicii le recomandă pacienţilor să facă mai întâi o vizită la specialist.
Nu doar simplele răceli sau dureri de măsele sunt tratate de cele mai multe ori după ureche. Şi pentru bolile de piele, mulţi pacienţi au ajuns să cumpere produse farmaceutice după sfatul prietenilor sau vecinilor.
„Şi în dermatologie ne confruntăm cu această problemă: pacienţii merg şi-şi cumpără un medicament din farmacie, încep să-şi administreze un tratament care le-a fost recomandat de…un vecin sau prieten, căruia i-ar fi făcut bine. Acest tip de abordare ne încurcă foarte mult, pentru că schimbă datele simptomatologiei, ne pun în dificultate. Ne-ar fi mult mai uşor să vedem cum debutează şi cum evoluează fără tratament boala respectivă, nu cum a răspuns la diverse variante de tratament“, a spus dr. Florentina Bica, medic specialist dermatolog din cadrul Spitalului „Aurel Tulbure“ Făgăraş.
De asemenea, sfaturile de pe anumite forumuri de pe internet sunt luate în seamă uneori mai mult decât prescripţiile medicilor. „Sunt persoane care citesc tot felul de cărţi sau articole de pe internet, care sunt la îndemână. Şi aplică tratamentele recomandate acolo. Aceşti oameni chiar cred că ştiu ce fac şi apoi nu mai au încredere în ceea ce le spun doctorii. Sunt atât de bine informaţi, încât chiar e o problemă pentru doctori. Se lucrează mai greu în astfel de condiţii. Foarte important e ca bolnavii să ia medicamente doar atunci când este necesar şi doar la prescripţii medicale“, a mai spus dr. Bica.
Medicii recomandă tuturor făgărăşenilor să facă mai întâi o vizit