Imediat după publicarea Raportului de ţară privind Justiţia, principalele instituţii vizate de document şi-au precizat punctul de vedere. În principal, Raportul este apreciat ca fiind unul pozitiv, iar criticile formulate de CE sunt însuşite.
• "CSM confirmă constatările Comisiei şi apreciază că raportul are ca mesaj principal recunoaşterea reluării voinţei pentru reformă a autorităţilor statului român. CSM înţelege tonul pozitiv al raportului ca o încurajare pentru continuarea reformelor, inclusiv a acelora în realizarea cărora s-a angajat ferm în noua lui componenţă", se arată într-un comunicat semnat de judecătorul Horaţius Dumbravă, preşedintele Consiliului. În acelaşi comunicat se mai precizează faptul că "CSM susţine recomandarea CE privind lansarea unei analize independente a sistemului judiciar" precum şi faptul că CSM îşi asumă, în acelaşi timp, şi criticile cuprinse în raport.
•Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a luat act de raportul intermediar privind România publicat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi consideră că acesta prezintă o imagine obiectivă a evoluţiilor sistemului judiciar în ultimele şase luni. "Raportul remarcă eforturile depuse de procurori pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate de România în cadrul Mecanismului, menţionând atât rezultatele convingătoare ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cât şi numărul crescut de anchete şi de puneri sub acuzare pentru acte de corupţie minore şi de importanţă medie la nivelul parchetelor de pe lângă tribunale şi curţi de apel", se arată într-un comunicat de presă.
•Valeriu Turcan, purtătorul decuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, a declarat că raportul intermediar al CE privind MCV marchează progresele de etapă făcute de România în procesul de reformare a justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, dar că obligă la continuarea ef