Voturile Parlamentului României care nu au permis percheziţia informatică în cazul fostului ministru Monica Iacob-Ridzi şi nici arestarea deputatului PDL Dan Păsat sunt sancţionate de UE. Anchetele în cazurile de corupţie sunt convingătoare, dar dosarele importante nu înregistrează evoluţii în instanţă, arată Comisia Europeană în raportul prezentat la Bruxelles.
La şase luni după cel mai critic raport pe Justiţie pe care l-a avut din partea UE, România primeşte multe remarci pozitive, în special pe progrese legate de legislaţia în domeniul judiciar. Mai citeşte şi:
România la raportul pe justiţie: Atenţie la cine va ocupa posturile după operaţiunile anti-corupţie din vămi Judecarea cazurilor de mare corupţie nu a avansat în ultimele şase luni, Parlamentul a tăiat bugetul ANI şi nu a permis anchete complete în cazurile fostului ministru PDL al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi şi al deputatului PDL Dan Păsat sunt principalele reproşuri ale experţilor europeni. De altfel, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a catalogat voturile date în Parlament în cazurile Ridzi şi Păsat drept "două sincope" care vor rămâne "ireparabile", fără de care raportul de ţară pe Justiţie dat publicităţii de Comisia Europeană ar fi fost mai bun.
„Sunt anumite lucruri care rămân ireparabile, dar aici se pune problema de principiu în ceea ce priveşte abordarea fenomenului din Parlament. Trebuie să se producă o schimbare de mentalitate şi de optică şi acest lucru poate să rezulte nu numai cu ocazia unor cazuri concrete, ci şi prin luarea unor poziţii publice, a unor declaraţii publice şi din schimbarea abordărilor concrete dacă se mai pune problema unor cereri similare. Este important să învăţăm din aceste două sincope, fără de care raportul ar fi fost şi mai bun", a spus Predoiu. „Într-o anchetă în curs privind un caz de suspiciune de acte de corupţie care priveşte