"Comisia Europeană (CE) nu va ridica MCV-ul până când nu primeşte rezultate suficient de satisfăcătoare cu privire la stadiul reformelor în România," a spus astăzi purtătorul de cuvânt al CE, Pia Ahrenkilde Hansen.
Nivelul la care România trebuie să ajungă, stabilit de grupul de experţi ai CE, şi convenit cu guvernul român, îşi poate schimba coordinatele în timp, mai spune Comisia. Teoretic, orice punct de referinţă se poate modifica. "Comisia poate să anunţe mâine că noile criterii pe care România trebuie să le îndeplinească sunt ceva mai complicate sau mai multe decât până în ziua respectivă," spun experţii MCV.
România a răspuns pozitiv ultimelor recomandări ale Comisiei. "Da, România a făcut progrese şi am putea spune că raportul este în general bun," au spus experţi din grupul de evaluare MCV al României, "însă există o serie de probleme asupra cărora am atras atenţia şi trebuie încă îmbunăţite multe aspecte," mai spun experţii.
Raportul privind progresul reformelor justiţiei din România publicat astăzi (18 februarie) trage însă guvernanţii de mânecă: România trebuie să îşi îmbunătăţească sistemul judiciar şi să continue lupta împotriva corupţiei.
În rapoartele Mecanismului de Cooperare si Verficare publicate astăzi atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria, experţii Comisiei Europene au atras atenţia asupra unei serii de probleme care rămân nerezolvate, însă au fost satisfăcuţi de multe dintre reformele făcute în ambele ţări.
"Noi vom sprijini România şi Bulgaria să facă reformele necesare pentru combaterea corupţiei în continuare, o obligaţie a acestor ţări, care vine o dată cu statutul lor de state membre," a spus astăzi purtătorul de cuvânt al CE, Pia Ahrenkilde Hansen.
Răspuns "constructiv"
România a scurtat procesele privind cazurile de corupţie la nivel înalt prin modificarea Legii Curţii Constituţionale. Potr