Eficienţa măsurilor economice luate de Guvern împreună cu FMI va fi evaluată, în perioada următoare, de interesul investitorilor străini faţă de România care vrea să se împrumute de pe pieţele externe.
Atât Fondul Monetar Internaţional (FMI), cât şi Guvernul declară că deciziile luate în ultimii doi ani pentru „ieşirea economiei din zona de risc“ au fost eficiente, urmând ca în 2011 şi, mai ales, în 2012 să fie reluată creşterea.
Credibilitatea acestor evaluări şi prognoze ar urma să fie măsurată, în perioada imediat următoare, de investitorii străini pe care Ministerul de Finanţe va încerca să îi convingă să cumpere obligaţiuni româneşti. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, intenţia de a atrage bani privaţi pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea ratelor scadente la datoria publică se va materializa printr-o emisiune pe pieţele externe, chiar la începutul lunii martie.
Emisiunea este parte a planului de împrumuturi externe pe trei ani, aprobat în vara anului trecut, în valoare de circa şapte miliarde de euro. Provocarea este cu atât mai dificilă cu cât, de la debutul crizei financiare, Guvernul a fost creditat exclusiv de băncile locale, FMI şi Comisia Europeană. Cele două instituţii internaţionale au cerut dobânzi mici, de circa 2-3%, şi au permis ca şase miliarde de euro, din cele 20 de miliarde, să fie folosite pentru acoperirea deficitului bugetar, conform datelor publicate de Ministerul de Finanţe.
Odată cu încheierea actualului acord, Guvernul nu va mai primi bani ca să îşi plătească datoriile şi va trebui să se descurce pe cont propriu. FMI şi Comisia Europeană rămân doar giranţi, prin viitorul acord de tip precautionary, pentru seriozitatea şi coerenţa măsurilor economice.
În calendarul de împrumuturi pentru 2011, Ministerul de Finanţe precizează că are nevoie de 24 miliarde lei pentru deficitul