”Problema e că Emil Boc pare să vrea să ne convingă de faptul că poate ajunge cu o bicicletă pe Lună şi noi va trebui să-i spunem că trebuie un alt instrument, un alt vehicul, pentru a ajunge la obiectivul pe care ni-l asumăm cu toţii şi anume ieşirea României din criză”, afirma, anul trecut prin vară, în cadrul unui interviu pentru RFI, Cristian Preda.
***
Prea preocupați de derizoriul și luptele absurde din vârful piramidei politice autohtone, știrile cu adevărat importante trec aproape neobservate. Cum ar fi cea legată de misiunea românească din deșertul american Colorado, care, timp de două spătămâni, au simulat o expediție pe Marte. Culmea e că cinci din cei șase cercetători români își desfășoară activitatea în România.
“E foarte simplu să fii o rotiţă într-un angrenaj care funcţionează deja, cum s-ar întâmpla dacă aş face cercetare în Statele Unite. Mult mai complicat este să construieşti mecanismul atunci când el nu există”, a explicat Florin Mingireanu pentru ”Gândul”, motivul pentru care au ales să-și desfășoare activitatea în cadrul Agenției Spațiale Române.
Și chiar dacă scopul misiunii a fost de popularizare a cercetărilor în acest domeniu în România, expediția celor șase compatrioți a recut aproape neobservată acasă. Exceptând ”Gândul” (care l-a prezentat în deschidere), restul mass-media autohtone au ignorat subiectul, ori l-au plasat în locuri cât mai de neobservat. Că alegerea celor de la ”Gândul” a fost corectă s-a dovedit astăzi: până la ora la care scriu acest text, articolul fusese citit de peste 19.000 de utilizatori pe ediția online. Pe ”Adevărul”, subiectul a fost bine ”ascuns” într-o ediție locală. Și avea 65 de citiri…
Măcar de ar învăța directorii editorial, redactorii-șefi ori responsabilii de conținut ceva din asta. Reportajul expediției îl puteți citi aici. Chiar merită!
Foto: Dragoș Brătășanu/ sur