Mai multe banci din Romania au inceput sa ofere populatiei termene de respingere a noilor conditii implementate prin Ordonanta 50/2010.
Legea spunea ca debitorul este obligat sa notifice banca, daca nu accepta noile conditii pe care OUG 50 le aduce, in termen de doua luni de la intrarea in vigoare a acesteia. Termenul se aproprie de final , 3 martie fiind ultima zi in care se poate face notificarea.
BCR a anuntat vineri ca denunta actele aditionale de aliniere la ordonanta 50, dar va mentine beneficiile de transaprenta ale acesteia.
Decizia bancii a vizat evitarea interpretarilor contradictorii cu privire la structura de costuri aferenta contractelor de credit convenite de comun acord de catre banca si clienti la momentul semnarii.
Pentru o cat mai buna transparenta rata dobanzii va fi raportata la fluctuatiile indicilor de referinta independenti Robor la 6 luni/Euribor la 6 luni/Libor la 6 luni. Pentru orice modificare a nivelului de dobanda datorita variatiei indicilor de referinta, clientii vor fi informati prin SMS sau prin scrisoare.
Raiffeisen Bank pastreaza contractele
Raiffeisen Bank a hotarat sa pastreze contractele in forma in care a fost deja acceptata de clienti, adica cea de dupa septembrie 2010, considerand ca o astfel de decizie ofera un tratament egal pentru toti clientii.
"Noi am comunicat clientilor ca nu e nevoie sa vina la banca sa semneze actele aditionale, pentru a beneficia de prevederile OUG 50, in consecinta corect este sa mentinem aceste prevederi in vigoare pentru toti clientii nostri, indiferent ca au semnat sau nu", spunea Radu Topliceanu, director executiv pe Aria Clienti Persoane Fizice Raiffeisen Bank.
Mai multe banci din Romania au inceput sa ofere populatiei termene de respingere a noilor conditii implementate prin Ordonanta 50/2010. @