Regiunea Mării Negre, dincolo de interesul sporit pentru proiecte privind explorarea sau transportul de hidrocarburi, ar putea deveni o ţintă pentru invesţii în domeniul producerii de echipamente pentru parcurile eoliene, România şi Turcia având cele mai mari şanse pentru concretizarea unor astfel de intenţii, spun reprezentanţii Asociaţiei Europene pentru Energie Eoliană (AEEE).
"România devine un candidat puternic pentru investiţii în unităţi de producţie pentru echipamentele necesare parcurilor eoliene în contextul în care regiunea Mării Negre se transformă într-o piaţă foarte mare pentru astfel de proiecte. Dacă se va face vreo investiţie serioasă într-o fabrică de echipamente, atunci ea va fi în România sau în Turcia. Acolo face sens pentru că ar deservi pieţe emergente ca Turcia, România, Bulgaria sau Ucraina", spune Jacopo Moccia, consultant pe probleme de reglementare din cadrul AEEE, organizaţie formată din circa 600 de membri, printre care se află nume precum Enel, Iberdrola, Vestas sau General Electric şi care este prezentă în 60 de ţări având ca scop sprijinirea dezvoltării industriei eoliene.
Fabrică Vestas?
Potrivit statisticilor europene, anul trecut în România s-au montat 448 MW în parcuri eoliene, echivalentul unor investiţii de circa 800 de milioane de euro, proiectele fiind realizate de nume grele în industrie aşa este cazul cehilor de la CEZ, al italienilor de la Enel sau al grupului Energias de Portugal. Mai mult, proiectele realizate anul trecut au dus la un salt de capacitate de peste 32 de ori comparativ cu stituaţia din 2009, România fiind a şaptea ţară membră a UE în funcţie de proiectele eoliene noi realizate. Astfel, investiţiile locale au reprezentat 5% din capacitatea totală nou instalată la nivelul celor 27 de state membre.
"Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, Vestas (lider mondial în tehnologie pentru pa