În urmă cu 6 săptămîni, Gazeta Sporturilor vă prezenta cum cluburile din Liga 1 nu au fost de acord să plătească 51.000 de euro pe an pentru a-şi procura cel mai sofisticat sistem de analiză a meciurilor, oferit de englezii de la ProZone. Pentru a vedea de ce acest produs este folosit de marile cluburi din Europa, dar, în acelaşi timp, nu a convins Liga 1, ne-am deplasat la Leeds, unde îşi are sediul firma britanică. Aici am vorbit cu Paul Boanas, reprezentantul ProZone pentru Premier League, cel care ne-a ajutat să înţelegem mai bine cum funcţionează acest sistem.
Coşmarul Stelei a pornit totul
Sistemul a fost conceput în 1998, la ideea antrenorului Steve McClaren, fostul adversar al Stelei în semifinalele Cupei UEFA din 2006. Totul se bazează pe înregistrările video realizate de 8 camere poziţionate în cele 4 colţuri ale terenului. Se analizează apoi toate mişcările fotbaliştilor petrecute la fiecare a 10-a parte dintr-o secundă. Nu există pericolul ca vreo acţiune să fie pierdută pentru că fiecare centimetru de gazon este acoperit de cel puţin 3 camere. Toate evenimentele unui meci se strîng apoi într-un raport extrem de detaliat în care se pot vedea atît parametrii fiecărui jucător, cît şi cei ai echipei.
3.000 de acţiuni se petrec în medie pe parcursul unui meci
Ce ar fi cîştigat antrenorii din Liga 1
Avantajele oferite de acest sistem sînt uriaşe pentru antrenori. Ei au la dispoziţie, la 24 de ore după finalul meciului, toate datele meciului: kilometrii alergaţi, distanţele între compartimente, procentajul paselor reuşite, viteza de deplasare a jucătorilor etc.
7 asistenţi are la dispoziţie Manchester City pentru a analiza datele oferite de ProZone
De asemenea, ei au posibilitatea de a le arăta jucătorilor unde au greşit, dacă au acoperit bine zona sau ce ar trebui să lucreze în plus la an