Din sare nu trebuie să ne facem nici prieten, însă nici duşman. Prea multă sare dăunează sănătăţii, însă şi lipsa ei produce tulburări în organism. Iată de ce este important să fii atent la cantitatea de sare pe care o consumi zilnic! Peste 70 la sută din cantitatea de sare consumată provine din alimentele procesate.
Componenţii sării de bucătărie sunt sodiul şi clorul, substanţe necesare pentru echilibrul electroliţilor, la acestea adăugându-se şi o cantitate
mică de iod, în cazul sării iodate. Un adult fără probleme de sănătate are nevoie zilnic de şase grame de sare, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Însă mulţi dintre noi consumă o cantitate dublă de sare, principalul motiv fiind prezenţa în dietă a alimentelor procesate, cu conţinut ascuns de sare, precum pizza şi mezelurile. Consumând prea multă sare, rişti să faci hipertensiune arterială, să reţii apă în corp sau chiar să faci cancer gastric, potrivit numeroaselor studii.
Totuşi, dacă ai o activitate fizică intensă, pierzi mai multă sare prin transpiraţie, iar din această cauză pot apărea deshidratarea, insomnia sau crampele musculare. Deci, nici prea multă, dar nici prea puţină sare nu e bună. Adoptând unele măsuri, vei reuşi să previi consumul excesiv de sare şi, implicit, riscurile pentru sănătate. Iată ce te ajută în acest sens!
Dă gust mâncării cu condimente
La prepararea mâncărurilor, foloseşte condimentele şi ierburile aromatice! Chimenul, ienibaharul, cimbrul, leuşteanul, mărarul, pătrunjelul, tarhonul şi foile de dafin dau o aromă şi un gust aparte preparatelor culinare şi, în plus, nu vei mai simţi nevoia să adaugi prea multă sare. Pentru ca mirodeniile să-şi păstreze proprietăţile, adaugă-le la sfârşit, când mâncarea este gata. De asemenea, la prepararea salatelor, înlocuieşte sarea cu puţin oţet sau cu suc de lămâie.
Citeşte eticheta! @N_