Intr-o lume bantutita de fantoma terorismului, trebuie sa stim ca aceasta forma de violenta extrema nu este chiar atat de noua. In secolul XIX si in prima jumatate a secolului XX, teroristii vizau, insa, personalitati politice.
Nici lumea politica romanesca nu a scapat, astfel ca, incepand cu anul 1862, aceasta a fost zguduita de asasinate comise in numele extremismului, fie el de stanga sau de dreapta. Va prezentam mai jos cateva dintre cele mai tulburatoare asasinate care au inspaimantat societatea romaneasca:
Asasinarea lui Barbu Catargiu
A fost prim-ministru din partea Partidului Conservator in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Fiind sprijinit de mari proprietari funciari, el se opunea reformelor pe care doreau sa le impuna, la repezeala, domnitorul Cuza si liberalii stransi in jurul lui Mihail Kogalniceanu si C.A. Rosetii.
Prim-ministrul a fost ucis de doua gloante de revolver, in seara zilei de 8 iunie 1862, la iesirea din Palatul Parlamentului aflat pe Dealul Patriarhiei din Bucuresti. In timp ce trecea pe sub clopotnita Patriarhiei, s-au auzit doua detunaturi, iar in panica creata asasinul a reusit sa dispara.
Ca si in cazul mortii lui Kennedy, misterul mortii lui Catargiu nu a fost elucidat niciodata. Una dintre ipoteze sustinea ca asasinatul ar fi fost comis la ordinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ceea ce ar explica lipsa de eficienta a politiei. Un alt fir ducea catre liberali, carora Catargiu le bara drumul spre Putere.
Cei doi suspecti principali, pe care ancheta politiei i-a adus in atentia opiniei publice, nu au ajuns in fata instantei. Un anume Bogati, fost ofiter austriac, si Iosif Duca, un emigrant ardelean, au fost scosi de sub urmarirea politiei din lipsa de probe.
Atentatul "omului cu carlig" asupra Senatului
In 1920, miscarea comunista din Ro