Solista păstrează cântecul popular din zona natală, iar cel mai mare vis al său este finalizarea unui album care să conţină folclor autentic mureşean.
Maria Pol a iubit muzica populară de mică, de când le asculta cântând pe bătrânele din satul său natal şi emisiunile TV de profil. Talentul l-a moştenit din familie şi a simţit din copilărie că acesta este drumul pe care vrea să-l urmeze în viaţă.
„Am urcat pentru prima oară pe scenă în clasa I, la o serbare şcolară. Învăţătoarea mi-a remarcat talentul, aşa că eram mereu inclusă în programul artistic al oricărui eveniment, care avea loc în satele din comună“, mărturiseşte cântăreaţa.
N-a renunţat la pasiunea pentru muzică nici în timpul liceului, iar la 15 ani a hotărât să-şi aprofundeze studiile în domeniu, urmând Şcoala Populară de Artă la secţia canto.
„Am urmat patru ani de canto popular sub îndrumarea profesorului Vasile Conţiu, iar apoi am început să cânt alături de mai mulţi instrumentişti din oraş la nunţi şi petreceri private. Acolo am intrat pentru prima oară în contact cu publicul şi mi-am format un repertoriu solid“, spune Maria Pol.
Dragoste pentru folclor
În cei peste 20 de ani de carieră, mureşeanca a cântat la sute de nunţi şi petreceri. „Am cântat cu instrumentişti profesionişti la nunţi şi petreceri atât în Ardeal, Moldova, Banat cât şi în Maramureş şi în zona Oaşului. Repertoriul meu cuprinde piese din toate zonele ţării şi cânt cu plăcere atât sârbe olteneşti, cât şi bătute moldoveneşti. Cele mai de suflet rămân tot cântecele din Ardeal şi Banat“, spune artista.
De 12 ani, ea este solista principală a Ansamblului Folcloric „Arieşana“ din Turda, dar colaborează cu toate ansamblurile mureşene. După mai multe albume lansate împreună cu ansalmblul clujean, Maria Pol a început înregistrăile pentru un album de folclor autentic din zona sa natală, pentru că visul s