Chinezii sarbatoresc Anul Nou Lunar, in 2011, exact in ziua celei de a doua luni pline, dupa solstitiul de iarna, in traditia budista shaolin.
Acesta ar fi anul 4709 de la stabilirea Imperiului Galben (anul 2698 i. Hr.), in zodia iepurelui (Mao), urmand sa inceapa pe 20 februarie 2011.
Manastirile shaolin din China sunt extrem de ocupate in perioada imediat premergatoare acestei sarbatori, scrie cotidianul chinez China Daily.
Un reporter descrie cum milioane de oameni vin in pelerinaj la templul budist Chan, din Song Song, pentru a se ruga, pentru a oferi daruri calugarilor si pentru a primi preziceri pentru noul an.
Staretul manastirii de langa templul Chan, Shi Yonhxin, un om la vreo 75 de ani, este extrem de educat, avand doua doctorate in studii economice si drept, plus o intreaga viata de studii religioase.
El are in grija vreo 500 de calugari, in diverse stadii de pregatire monastica, de la novice sau ucenic, la maestru sau preot.
Acesti calugari dau "cosultatii" pelerinilor, in ceea ce priveste "ajustarea" stilului de viata, pentru a veni in armonie cu natura, le recomanda remedii medicale si incearca sa le arate ce le rezerva viitorul.
Fiecare calugar "vede" intre 70 si 80 de persoane pe zi, neputand acorda mai mult de zece minute fiecaruia, din cauza activitatilor obligatorii din manastire, cum ar fi rugaciunile periodice, mesele si curatarea templului.
Inghesuiala oamenilor este enorma, insa disciplina si linistea impuse de calugari sunt respectate cu sfintenie, de toti.
Jurnalistul chinez spune ca, din cauza lipsei de spatiu, pentru atatia vizitatori, calugarii stau direct pe pamantul inghetat si acoperit de zapada, alaturi de pelerini, discutand, pe un ton scazut, despre problemele marturisite de acestia.
Nu este politicos sa tragi cu ur