A mânca cu moderaţie, a face exerciţii fizice şi a evita grăsimile sunt condiţii esenţiale pentru a combate excesul de greutate. Există însă un alt factor, mai puţin cunoscut, care ne ajută să ne păstrăm silueta: somnul de calitate, informează Agerpres.
Lipsa de odihnă duce la creşterea producţiei de grelină şi la diminuarea leptinei, cei doi hormoni care reglementează senzaţia de foame, şi care fac să crească pofta de mâncare, notează vineri ziarul ABC.
'Grelina este produsă în principal de stomac şi sporeşte senzaţia de foame. Leptina este generată de celulele grase şi indică lipsa de rezerve metabolice şi de calorii', explica Empar Lurbe, cercetător principal la Centrul de Investigaţie Biomedică şi Fiziopatologică a Obezităţii şi a Nutriţiei (CIBERobn), din Madrid care studiază relaţia dintre somn şi obezitate.
'S-a constatat că o oră în plus de somn diminuează cu până la 36% posibilitatea ca tinerii să sufere de obezitate', spune dr. Lurbe. Un studiu recent realizat de Universitatea din Stanford care susţine această teorie arată că persoanele, care dorm mai puţin de cinci ore, produc niveluri mai mari de grelină şi mai puţină leptină, comparativ cu cei care dorm, de exemplu, opt ore.
Consecinţa cea mai importantă a acestor alterări neuroendocrine este creşterea poftei de mâncare. Mai rău este că în aceste situaţii simţim nevoia să mâncăm, nu legume, ci alimente hipercalorice bogate în carbohidraţi care consumă energia pe care o producem în timpul somnului. O supraalimentare, care evident duce la creştere în greutate.
Nu numai că avem poftă de alimente nesănătoase, dar şi scade cheful de a face exerciţii fizice, iar rezultatul este combinaţie explozivă care favorizează acumularea de grăsimi.
Pentru a evita acest cumul de lipide, oamenii de ştiinţă recomandă un regim alimentar sănătos, cu un nivel redus de zahăruri şi, mai ales, s