Foto: stock.xchange De fiecare dată când te aşezi la masă trebuie să te gândeşti că urmează să porneşti într-o călătorie. Un periplu fantastic, în care gusturile, aromele şi texturile combinate inspirat imprimă amintiri.
O întâlnire în doi. Un preparat culinar desăvârşit şi un pahar cu vin. Deşi sunt pentru prima dată unul lângă altul, nu au fost aleşi la întâmplare. Ştiinţă sau artă? Mai degrabă o experienţă personală, căci ceea ce se află în faţa ta este rezultatul inefabil al combinării diferitelor gusturi, arome şi texturi. Un echilibru fragil, care sporeşte plăcerea. Nu există o reţetă a succesului, în general considerându-se că fiecare preparat în parte are o anumită „greutate”.
Spre exemplu, cele din carne de miel (sau orice altă carne roşie) se vor asocia foarte bine cu un vin roşu bogat – Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir sau Chianti –, încărcat de aromă. Iar pentru a-l pune şi mai bine în evidenţă se va alege un pahar cu gura largă, dându-i astfel vinului ocazia de a se răsfăţa, răspândindu-şi aroma. Pentru a-i percepe toate calităţile, este bine ca vinul să acopere doar o treime din capacitatea paharului şi să fie servit la temperatura camerei. Vinul alb – Pinot Gris, Pinot Blanc, Riesling sau Chablis –, considerat a fi mai uşor şi mai agil din fire, se va potrivi cel mai bine cu un preparat pe bază de peşte, fructe de mare, paste sau sosuri albe. În acest caz se vor folosi pahare cu gura mai strâmtă, tempe-ratura păstrându-se constantă (vinurile albe se aduc reci la masă), iar aromele strecurându-se doar cât să seducă.
În acelaşi timp, atunci când se alege vinul potrivit se poate opta pentru complementaritate sau constrast. În primul caz, vinul şi preparatul culinar se pun în evidenţă unul pe altul, neexistând nici o disonanţă. Un vin cu arome de pământ, precum un Pinot Noir se poate asorta foarte bine cu o specialitate de