Cristina Ţopescu (51 de ani) vorbeşte despre episodul detenţiei din comunism, despre reperele sale morale – regele Mihai şi Papa Ioan Paul al II-lea – şi despre copilăria petrecută la bunici. Vedetei ştirilor Prima TV i-ar fi plăcut să exerseze mai mult alte genuri jurnalistice, precum interviul şi reportajul, dar spune că asta a depins şi de conjunctura profesională.
Te-ai descris în alte ocazii drept o persoană care suportă foarte greu suferinţa din jur - aşadar, empatică. Cum se împacă asta cu jurnalul încărcat de drame umane pe care-l prezinţi?
Da, mi-e greu să am zilnic de-a face cu nenorocirile oamenilor, mă stoarce sufleteşte şi psihic acest contact permanent cu drame, suferinţe şi nedreptăţi, ale soartei sau ale sistemului în care trăim, dar n-am încotro, trebuie să rezist. Face parte din meseria mea. Mă încarc cu toate suferinţele, le simt uneori nepermis de mult, dar, paradoxal, ceea ce îmi atinge sufletul nu mă face mai vulnerabilă, ci mai puternică. Citiţi şi: Florin Busuioc vedetă tv: „Ştampila «Busu de la meteo» mă onorează“
În toţi aceşti ani n-ai simţit nevoia să te smulgi din sfera ştirilor şi să te îndrepţi spre un talk-show sau orice altceva în televiziune - reportaj, documentar, poate o emisiune?
De 15 ani încoace, ştirile sunt o constantă în viaţa mea profesională, dar să nu uităm că, între timp, am făcut şi interviuri, şi talk-show, şi corespondenţe din multe ţări ale lumii de la diferite evenimente. Doar că nu le-am făcut cu constanţa cu care am prezentat ştiri. Asta nu a depins de mine întotdeauna, aşa s-a întâmplat, fiecare om cu traseul, cu traiectoria lui profesională, dictată uneori şi de conjuncturi, nu doar de deciziile personale. E important să nu faci lucruri care nu-ţi plac. Şi, mulţumesc lui Dumnezeu, nu e cazul meu!
Pe ce gen jurnalistic crezi că te potriveşti cel mai bine?
Corespondenţele şi in