Apartamentele ar trebui asigurate la valoarea de piață, iar casele și vilele, la o sumă egală cu cea necesară pentru ridicarea unei construcții identice.
Pentru ce sumă îți asiguri casa? Răspunsul este complex și ia în calcul tipul locuinței. În principiu, reprezentanții asigurătorilor cad de acord asupra faptului că la apartamente asigurarea trebuie încheiată la un nivel similar cu valoarea de piață, iar construcțiile ridicate pe pământ, pentru o sumă care acoperă costul reconstrucției lor.
„Locuințele din blocuri trebuie asigurate la valoarea de piață, iar casele la valoarea de reconstrucție, declară directorul general al Astra Asigurări, Radu Mustățea.
Aceeași recomandare este făcută și de președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR), Bogdan Andriescu.
„Nu ar trebui luat în calcul terenul“, adaugă Andriescu, făcând referire la asigurările cumpărate pentru case și vile. Motivul este lesne de înțeles: indiferent care din riscurile asigurate prin poliță s-ar produce, proprietarul nu pierde terenul, ci numai construcția ridicată pe acesta. Valoarea de reconstrucție a unei clădiri este egală cu suma necesară pentru ridicare unui alt imobil identic.
Casele și vilele mai pot fi asigurate și la valoarea reală, care este determinată, de obicei, prin deducerea uzurii din valoarea de nou a construcției.
Pentru apartamente, suma asigurată se determină în funcție de valoarea de piață, deoarece numai prin încasarea unei despăgubiri la acest nivel proprietarii pot fi siguri că vor reuși să înlocuiască proprietatea devastată în urma producerii unui risc catastrofic, precum un cutremur.
Dacă apartamentul ar fi asigurat la valoarea de reconstrucție și proprietarul ar fi despăgubit cu această sumă în cazul distrugerii locuinței, lui i-ar fi imposibil să-și reconstruiască apartamentu