Mâncăm bine la 7.30, facem dragoste la 9.00, învăţăm între 10.00 şi 12.00. Cronobiologia te învaţă cum să profiţi de ritmul corpului tău. Sursa: REUTERS
Doctorii spun că ne putem planifica multe dintre activităţi cu ajutorul cronobiologiei. Astfel, putem găsi momentele potrivite pentru studiu, somn sau activităţi fizice. EVZ a împărţit ceasul în patru intervale şi, cu ajutorul studiilor Asociaţiei de Cronobiologie şi Cronoterapie din SUA, vă oferă un model de planificare.
Ce e cronobiologia
Cronobiologia studiază ritmurile circadiene (termen preluat din latină, de la circa - aproximativ şi diem - zi). Aceste ritmuri definesc schimbările fizice, mentale şi comportamentale din corp, care urmează un ciclu de 24 de ore.
Responsabile de schimbări sunt ceasurile biologice, grupuri de molecule în interacţiune, din plămâni, ficat, pancreas, splină, piele, esofag şi timus. Orologiile mici sunt sincronizate de un "ceas de control" din creier - un grup de celule nervoase din vecinătatea zonei unde nervii optici se încrucişează.
Ceasul din creier decide pentru tine
În funcţie de lumina primită de ochi, ceasul de control poate hotărî sporirea cantităţii de melatonină, hormonul somnolenţei. Tot în funcţie de oră se activează şi secreţia hormonului fericirii, care oferă o stare de spirit bună. Chiar şi secreţia de testosteron are ora sa, 9.00 dimineaţa.
6.00 - 12.00
Eşti fericit la 10.00, lucrezi cu spor până la prânz
TREZIREA. În jurul orei 6.45 are loc cea mai rapidă creştere a presiunii sângelui, iar corpul se pregăteşte pentru trezire. La ora 7.00, nivelul de cortizol, hormonul care răspunde la stres, este cel mai ridicat. Nutriţioniştii recomandă să începem ziua cu câteva pahare de apă sau ceai neîndulcit, însoţite de un mic dejun bogat, dar sănătos.
ORA FERICIRII.