* Bilanţul este estimat de organizaţia mondială de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch, pentru că veştile din Benghazi (epicentrul mişcărilor de protest) circulă greu, după ce reţelele de telefonie mobilă, accesul la internet şi chiar electricitatea "tăiate", pentru a izola focarul revoluţionar
Protestele împotriva regimului lui Moammar Gaddafi s-au soldat cu 84 de morţi în trei zile, după ce autorităţile libiene au decis să reprime în forţă manifestaţiile similare celor declanşate în ţara vecină de la vest, Tunisia, respectiv de la est, Egipt.
În capitala provinciei Cyrenaica şi "epicentrul revoluţiei", Benghazi, armata a deschis focul, vineri, asupra miilor de protestatari adunaţi la funeraliile a patru demonstranţi ucişi joi, potrivit BBC. Bilanţul de 84 de morţi a fost estimat de către organizaţia mondială de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), în timp ce altă asociaţie, Amnesty International (AI) vorbeşte de 50 de morţi.
Indiferent de numărul morţilor, imposibil de estimat deocamdată, sursele din Benghazi confirmă că s-a tras în mulţime. Trupele guvernamentale au încercat să-i înlăture pe protestatarii din centrul oraşului, dar ei continuă să ocupe o tabără de corturi în jurul tribunalului din oraş.
În ciuda reprimării violente, de vineri, "sunt încă mulţi protestatari în faţa tribunalului din Benghazi. Au decis că nu vor pleca", declara, sâmbătă, un libian din Benghazi pentru agenţia Reuters.
Lupte de stradă între demonstranţi şi trupele fidele lui Gaddafi
"Trupele speciale au o mare fidelitate faţă de Gaddafi şi luptă disperat pentru preluarea controlului, dar oamenii luptă cu ei stradă cu stradă", a declarat al rezident din Benghazi pentru BBC. Tancuri ale armatei au înconjurat tribunalul unde sunt adunaţi protestatarii, ceea ce anunţa că sâmbătă va fi o nouă zi de confruntare. @N_