Brian Prestidge, şeful centrului de analiză de la Bolton, dezvăluie cît de departe a ajuns ştiinţa în fotbal
Gazeta a prezentat ieri cel mai performant sistem de monitorizare a meciurilor, oferit de firma ProZone şi care a fost refuzat de cluburile din România. Pentru a afla cît de folositor acest soft în munca antrenorilor, am stat de vorbă cu Brian Prestidge (27 de ani), şeful centrului de analiză de la Bolton Wanderers. Îmbrăcat lejer şi cu alură de licean, nici nu ai crede că se ocupă de tot ce ţine de softuri şi monitorizări la clubul din nord-vestul Angliei. Îţi schimbi imediat părerea cînd te uiţi pe CV-ul său, Brian fiind masterand al Universităţii din Cardiff şi cu specializări în programare şi analiză sportivă.
- Brian, de cît timp lucrezi cu ProZone?
- Eu am început această treabă în urmă cu 5 ani la academia lui Bolton, iar atunci am intrat pentru prima oară în contact cu acest soft.
- Cum pregăteai un meci înainte să lucrezi cu acest soft?
- Eu am lucrat tot timpul cu ProZone, dar mi-au povestit colegii că totul era diferit înainte. Îţi dau un exemplu: să zicem că urmează un meci cu West Ham, iar managerul vrea să ştie care este jucătorul care le face meciul, cel care face tranziţia între apărare şi atac. Cu ProZone îi dăm răspunsul în două secunde, altfel ar trebui să urmărim foarte atent două-trei meciuri pentru a afla informaţia dorită. Dar nu doar timpul contează, ci şi volumul de informaţii şi cît de reale şi detaliate sînt.
- Şi acum? Cum folosiţi datele primite de la ProZone?
- În fiecare zi, acest sistem ne este de folos în diferite moduri. De exemplu, dacă vedem că un jucător a făcut 30 de sprinturi într-un meci, îi voi face un program diferit faţă de unul care a avut mai puţin de muncă. Altfel riscăm să-l suprasolicităm şi să se accidenteze.
"Jucătorii nu mai au