Ierusalim
Între 20 şi 25 februarie se desfăşoară la Ierusalim cea de a 25-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte. La acest eveniment, ce are loc o dată la doi ani, sunt aşteptaţi, în 2011, 1.200 de editori din peste 40 de ţări, cu mai mult de 100.000 de titluri.
România participă la acest târg de 30 de ani. De această dată, ţara noastră va avea pentru prima oară două standuri: unul naţional, al Ministerului Culturii, şi unul al Institutului Cultural Român.
Standul naţional etalează aproximativ 300 de titluri, publicate la 20 de edituri, printre care Art, Cartea românească, Casa Radio, Corint, Curtea Veche, Humanitas, Jurnalul Naţional, Nemira, Hasefer, Paralela 45, Polirom. Cel al ICR prezintă circa 100 de volume, dintre care peste 40 de cărţi româneşti traduse în străinătate şi cele mai recente apariţii ale Editurii Institutului.
Pe lângă expunere se vor organiza lansări de carte, cafenele literare, lecturi în limbile ebraică şi română.
Patru scriitori din România, doi invitaţi de minister, Ioan Groşan şi Solomon Marcus, şi doi invitaţi de ICR, Filip Florian şi Andrei Oişteanu, vor fi prezenţi la Târg alături de scriitoarele israeliene de originare din România, Riri Sylvia Manor şi Madeleine Davidsohn.
În cadrul târgului funcţionează din 1985 "Editorial Felowwship", care invită editori tineri şi talentaţi la un schimb de idei. Programul facilitează relaţiile profesionale dintre editurile diferitelor ţări
Pentru prima oară, în acest an, participă la eveniment, criticul literar Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial Polirom, care se va întâlni cu profesionişti ai domeniului din Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Franţa.
Cu prilejul târgului va fi acordat şi "Jerusalem Prize" unui scriitor a cărui operă exprimă şi promovează ideea "libertăţii individuale în societate". Organizatorii amintesc cu mândrie că aceas