Ziuaveche.ro: Unde se poziţionează astăzi PNŢCD pe scena politică?
Aurelian Pavelescu: PNŢCD şi-a păstrat linia politică adoptată de seniorul Corneliu Coposu şi ceilalţi lideri marcanţi care au reorganizat partidul după 1990. Este vorba despre linia creştin-democrată. Poziţionarea doctrinară fusese hotărâtă cu mult înaintea evenimentelor din 1989, fiind consfinţită în 1987, când partidul, aflat în ilegalitate, a fost înscris în Internaţionala Creştin Democrată.
Astăzi PNŢCD rămâne primul partid creştin-democrat din România, recunoscut internaţional de către Partidul Popular European. Trăim însă un mare paradox al istoriei: în condiţiile în care creştin-democraţii sunt fondatorii Uniunii Europene şi conduc Europa, primul partid creştin-democrat din România a fost aruncat în afara Parlamentului, în urma unei adevărate conspiraţii. Nu doresc să vorbesc aici despre vinovăţii şi responsabilităţi, ci despre locul doctrinar central pe care PNŢCD îl ocupă pe eşichier şi despre una din cauzele eşecului României din ultima vreme: fără politici creştin-democrate, care asigură azi coeziunea Uniunii Europene, România nu poate ieşi din marasmul economic, social şi politic. Revenirea PNŢCD în Parlament este, aşadar, vitală pentru interesul naţional.
ZV: Care ar mai fi atuurile PNŢCD?
A.P.: Primul atuu este cel doctrinar şi apartenenţa la cea mai importantă familie politică europeană. Nu poţi să faci o politică naţională coerentă şi eficientă, în context european, atâta vreme cât România nu este reprezentată în mod autentic în structurile europene. Iar acest atuu nu se bazează numai pe apartenenţa doctrinară şi politică, ci pe fapte: PNŢCD este partidul care a angajat ireversibil România în procesul aderării la UE, dar şi partidul care a contribuit decisiv la integrarea României in structurile NATO.
De asemenea, PNŢCD este partidul care, după 1990, s-a