Slabiciuni la inima
(Insuficienta cardiaca)
Simptome: buze albastrii, acumulare de apa in picioare, urinari nocturne, lipsa de apetit, puls accelerat, greutate la respirat la cel mai mic efort fizic, tulburari de ritm cardiac, insomnii.
Retete
* Ceai de sunatoare - linisteste si favorizeaza somnul. Prin aceste efecte se ajunge la o potolire a frecventei cardiace, iar muschiul inimii este protejat. Se oparesc 2 lingurite de planta cu 200 ml apa. Se infuzeaza 15 minute. Se strecoara. Se beau trei cani pe zi, vreme de 6 saptamani.
* Ceai de paducel - este marele medicament natural al bolilor inimii. Se opareste 1 lingurita de planta, se lasa la infuzat 15 minute, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi. Cura trebuie sa dureze cel putin 4 saptamani.
Un efect foarte bun il are combinatia infuziei de paducel cu cea de sunatoare, care sprijina slabiciunea inimii. Se bea dimineata si la pranz cate o cana de ceai de paducel, iar seara o cana de ceai de sunatoare.
* Ceai de melisa - planta era administrata inca in evul mediu "pentru intarirea inimii slabe si lesinate". Se recomanda mai ales in cazul insuficientei cardiace insotite de puls neregulat. Peste 2 lingurite de planta se toarna 1 cana de apa fierbinte (nu clocotita). Se lasa 10 minute, se strecoara si se bea. Se recomanda 3 cani pe zi.
* Trei tincturi - combinatia de paducel, vasc si leurda administrata sub forma de tincturi ("Dacia Plant") este extrem de eficienta. Se pune cate un capacel din fiecare planta in putina apa calda. Se ia de trei ori pe zi, inainte de mese cu o jumatate de ora.
Fitoterapeut DUMITRU ZITTLAU - Borsa
Hemangiom cavernos
Se culeg frunze de patlagina proaspata (sa fie adulta). Se ia o frunza (celelalte se pastreaza in cutia de jos de la frigider), se pune pe un fund de lemn si se bate cu un pisal