Luptător. Octavian Bellu a împlinit 60 de ani pe 17 februarie, dar este în continuare dornic de performanţe. "Din punct de vedere al sufletului, nu te retragi niciodată din antrenorat", crede elO discuţie cu Octavian Bellu este o lecţie de viaţă. Spiritul pedagogic al omului care a modelat zeci de campioane te marchează încă de la primele replici. De fapt, atitudinea de învingător o simţi dinainte de a începe discuţia. Nu simte nevoia să iasă în evidenţă, dar are replică pentru orice. Indiferent de domeniu. Octavian Bellu este un om pe care principiile sănătoase şi munca pe care o iubeşte l-au dus în Cartea Recordurilor: cu 279 de medalii, dintre care 106 de aur, este cel mai de succes antrenor din lume. Un statut pe care, deşi recunoaşte că îl onorează, chiar el îl contestă. Octavian Bellu porneşte fiecare zi a vieţii cu un singur obiectiv: locul 1.
Învingător. Semnul victoriei la Jocurile Olimpice din 2004, de la Atena"Nu poţi să faci nimic fără vocaţie. Să fii antrenor, mai ales de fete, ai nevoie de tact pedagogic. Joci un rol dublu, pentru că de multe ori eşti şi părinte, pentru că ele stau mult timp plecate. Până la urmă, lucrezi ani de zile pentru un exerciţiu de un minut sau un minut şi jumătate".
Aşteptări mari după Bela Karolyi
Povestea începe în 1974, într-o mică localitate din Prahova, renumită pentru podgoriile sale de vii: Valea Călugărească. "Eram profesor de sport la liceul din localitate. După patru ani am luat o decizie riscantă. Am renunţat la învăţământ, care în acele vremuri era o pâine sigură, şi am mers ca antrenor la Petrolul. Trei ani mai târziu am fost promovat la lotul naţional", rememorează Octavian Bellu. Cu Nadia Comăneci la apus de carieră, misiunea de a continua performanţele cuplului Karolyi părea imposibilă. "Când am ajuns la lotul naţional am dat peste elita gimnasticii mondiale. Lumea aştepta o nou