Puştiul care avea 16 ani cînd a început să numere cîte pase dă Petcu ori cît aleargă Klein îşi aminteşte că muncea o zi şi o noapte după fiecare meci al Hunedoarei
"Gazeta" a prezentat ieri mărturisirea lui Adriano Bacconi, italianul care l-a asistat pe Lippi din punct de vedere informaţional la titlul mondial cucerit de Italia în Germania 2006. Bacconi declara că "Mircea Lucescu a gîndit un sistem folosit ulterior de marii antrenori ai lumii". La rîndul său, "Il Luce" a adăugat: "Povestea s-a născut la Hunedoara. Un tînăr, Olivian Goţiu, făcea asta cu creionul şi hîrtia...".
M-am întîlnit cu Olivian Goţiu. "Tînărul" are azi 48 de ani şi e director general la o firmă de panificaţie din Bucureşti. A studiat Electronica şi relaţii Economice Internaţionale. A făcut un MBA în Atlanta. "Cînd l-ai văzut ultima dată pe Mircea Lucescu?". "Cred că în 2008, m-a invitat să mergem cu elicopterul la Hunedoara, au fost nişte acţiuni acolo. Mai vorbim, rar, la telefon. Fiecare cu calea lui în viaţă, nu?". Probabil. În vocea lui Olivian, respectul faţă de Lucescu se întrepătrunde cu nostalgia. Dacă ar fi cu cinci decenii mai în vîrstă şi dacă ar fi fost femeie, l-aş fi asemuit cu Rose Dawson, bătrîna care povestea atît de frumos în "Titanic".
Şi Olivian Goţiu e gata să dea timpul înapoi. Hunedoara, 1979.
- Olivian, Mircea Lucescu spune că înaintea lui Adriano Bacconi, ai fost tu.
- Bine, e o glumă de-a lui chestia asta. Ce a început să facă Bacconi la Pisa şi, ulterior, la Brescia, nu se compară cu ceea ce făceam eu în 1979, la Hunedoara. Pe atunci, noi nu ştiam ce e un computer, cred că nici nu-mi imaginam cum arată. Era o muncă teribilă. Teribil de grea, dar şi de pasionantă în aceeaşi măsură.
Cheful de la Mînerău
- Cum începe povestea?
- Povestea începe cu venirea lui Lucescu la