Arsenal şi Barcelona sunt reprezentantele a două sisteme carepun preţ enorm pe tineri, dar cu o optică diferită. Una pune ochiipe juniorii talentaţi, graţie unui sistem excelent de scouting,alta îi creşte în propria curte.
Dincolo de rezultatul primei manşe a optimilor Ligii, 2-1 pentruArsenal, de mutările inspirate sau nu ale celor doi antrenori, delatura "umană" afişată de Messi în acest meci ori chiar de actulfinal al piesei care se va afla pe 8 martie, Arsenal şi Barcelonarămân cele mai frumoase echipe ale fotbalului actual. Ambele cu unstil de joc asemănător, bazat pe o "morişcă" de pase şi un fotbalsuperofensiv. Prezenţe obişnuite în fazele finale ale Ligii, ambeleaxate pe promovarea tinerelor talente, cele două cluburi suntdiferenţiate de un aspect important.
Arsenal,tare pe scouting
"Tunarii" au unul dintre cele mai puternice departamente descouting din lume, nu doar din Anglia. Graţie acestuia şi"ochiului" lui Wenger, dar şi încrederii pe care francezul o acordătinerilor, în scurt timp un cvasinecunoscut poate deveni un talentmondial. Şase din cei 11 titulari de la partida de miercuri de pe"Emirates" au venit la Arsenal pe când aveau între 16 şi 18 ani!Cel mai cunoscut nume e Cesc Fabregas, "răpit" chiar din curteaBarcelonei! Iar când propria ogradă mai produce şi ea ceva, cazullui Wilshere, pe care toată Anglia îl vede drept cel mai talentattânăr mijlocaş britanic la ora actuală, vorbim despre unbonus.
Barcelonaîi creşte
"La Masia" e deja un brand. Căsuţa micuţă şi modestă din cărămidăroşie, construită în stil tradiţional, din spatele "Nou Camp"-ului,produce talente pe bandă rulantă. Miercuri, pe "Emirates", şaptetitulari aveau ADN-ul academiei de tineret a Barcelonei. Ar fi fostopt, dacă Puyol n-ar fi fost accidentat. Iar când şi antrenorulprovine tot de acolo, situaţia e şi mai clară.
Un studiu re