De cateva zile, s-au intetit discutiile despre un nou partid. Ideea fluturata de utopici inca mai fascineaza forumistii si cercurile intelectuale. Chiar de nu se va face niciodata acest partid, propunerea merita totusi discutata.
Una din dezbaterile intense se refera la lider, la varful de lance. Dupa unii, aceasta ar fi problema numarul unu pentru constituirea noii formatiuni politice. Vointa avem, alegatori sunt, un stindard s-ar gasi. Dar cine sa fie cel care sa ii stranga in jur pe toti nemultumitii si visatorii din aceasta patrie? Cine sa fie cel care sa poarte steagul?
Mircea Badea ar putea fi o solutie. Charismatic, educat, inteligent, capabil sa insufle masele cu ideile sale, Badea are profilul liderului unui partid nou pe scena politica. Ar fi al doilea om de televiziune care s-ar incumeta intr-o astfel de temerara intreprindere. Primul a fost deja Dan Diaconescu. Si nu s-ar spune ca nu a avut succes.
Pe langa asemenarile intre cei doi, exista si diferente. Daca Diaconescu are o priza fulminanta la batrani, casnice, bigoti, creduli, extremisti, marginali, Badea se adreseaza unui alt public: tineri, revoltati, m'enfisisti, blazati, cinici.
Asemanarea principala este ca pe nici unul din cei doi nu poti sa il iei in serios.
Turuiala fara semne de punctuatie a lui Diaconescu starneste deja zambete si ironii. Intrebarile sale despre lume si viata il fac pana si pe Andrei Plesu sa il ia in considerare. Ca fenomen, desigur, nu ca filosof. Discursul panicard si senzationalist este prilej de anecdote si parodie.
Badea are si el "scaparile" lui. Uneori se scalambaie ca un copil. Alteori se umfla in pene sau se cocoseste fara nici o miza. Propunerile sale duse la extrem se transforma usor in bancuri.
Cei doi realizatori de televiziune se adreseaza unor categorii totalmente opuse. Daca pa