Cei 25.000 de euro nerambursabili sunt cea mai bună variantă pentru micii fermieri care vor să înceapă o afacere. Efortul de a-i obţine e chinuitor. Sursa: VLAD STĂNESCU
Drumul fermierilor până la fondurile europene poate fi unul chinuitor. Nu din cauza sărăciei, ci din cauza zecilor de rapoarte şi formulare pe care oamenii de la ţară nu ştiu să le completeze. Florin Istrate, în prezent vicepreşedinte Agrostar (Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură), a explicat cum a parcurs el aceşti paşi pentru a-şi înfiinţa o microfermă, o mică livadă cu mere.
"Acum sunt fermier înrăit", spune Istrate, de profesie inginer agronom. În urmă cu trei ani, pe când era inspector de asigurări agricole, s-a gândit să se apuce serios de agricultură. De loc din satul dâmboviţean Gura Bărbuleţului, el a depus un proiect prin Măsura 112, adresată fermierilor cu vârste sub 40 de ani care devin pentru prima oară şefi de exploataţie.
8.000 de euro de pe o livadă de 3 ha
În prezent, el are un profit anual de 8.000 de euro de pe urma unei livezi de mere. Fructele sunt vândute fie la piaţă, fie unor fabrici din România şi din Polonia care fac suc de mere. În cadrul Măsurii 112, oamenii primesc o sumă cuprinsă între 10.000 şi 25.000 de euro, fără să fie nevoiţi să pună şi ei o parte din bani.
Prima condiţie pentru a accesa fondurile este ca fermierul să fie la prima sa exploataţie agricolă, în calitate de patron. În 2008, Istrate a luat în arendă trei hectare de meri de la doi bătrâni care nu aveau copii. S-au înţeles repede: 40% din producţie revine proprietarilor terenului.
Când a depus cererea de finanţare, Istrate se înregistrase deja ca persoană fizică autorizată la Registrul Comerţului. Înregistrarea l-a costat 250 de lei. Ea nu este însă obligatorie în acest moment: fermierul este obligat să se autorizeze ca PFA în maximu