Sâmbătă, în comuna Budila va avea loc Alaiul Măştilor, un străvechi obicei al zonei.
Obiceiul constă în organizarea unui alai cu măşti ce reprezintă personajele importante ale comunităţii şi nu numai, care pleacă să colinde prin sat pentru a cere de la gospodari gogoşi, cârnaţi, carne, slănină, vin sau ţuică pentru petrecerea de seară. Toată comunitatea este pregătită pentru primirea alaiului care trece din casă în casă pentru a alunga spiritele malefice din gospodării şi pentru a le purifica astfel în aşteptarea primăverii şi a unui nou an agricol, iar seara participă întreaga comunitate la balul organizat cu produsele obţinute. Bătrânii satului povestesc că, pe vremea grofilor, o ceată de săteni deghizaţi intrau în gospodăria grofilor să se asigure că mai sunt bucate suficiente până la venirea primăverii şi că animalele sunt bine îngrijite şi hrănite, iar, ca o glumă a tradiţiei, exista obiceiul ca cineva din alai „să prade” cămara grofului furând un fir de cârnat sau o bucată de slănină pentru a îndestula petrecerea din sat.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Braşov, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov, Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov şi Primăria Budila în colaborare cu Agenţia de Dezvoltare a Judeţului Braşov, în cadrul proiectului „Destinaţii de Excelenţă, culoarul Prejmer – Teliu – Budila – Vama Buzăului”. Astfel, alaiul va începe să străbată comuna de la orele 13.00. apoi, la orele 16.30 va avea loc ritualul de ardere a măştilor, iar o jumătate de oră mai târziu vor fi premiate măştile. Seara se va încheia cu un bal mascat la care participă locuitori ai comunei. Sâmbătă, în comuna Budila va avea loc Alaiul Măştilor, un străvechi obicei al zonei.
Obiceiul constă în organizarea unui alai cu măşti ce reprezintă personajele importante ale comunităţii şi nu numai, care pl