* Producătorii apreciază eforturile statului în combaterea contrabandei, dar nu sunt încrezători în rezultate
Cu toate că autorităţile statului pare că fac eforturi susţinute pentru combaterea fenomenului de contrabandă cu ţigarete, capturile acestora reprezintă doar 5% din piaţa ilegală cu produse din tutun, susţin, la unison, producătorii din domeniu. Adică, rata de succes a contrabandei se ridică la 95%. Mai mult decât atât, deşi apreciază perseverenţa instituţiilor statului în ceea ce priveşte acţiunile desfăşurate în luna februarie în punctele vamale, industriaşii nu cred că acestea vor avea rezultate deosebite. "Toate acţiunile din ultima vreme reprezintă un semnal că avem de-a face cu corupţie organizată, dar avem senzaţia că nivelul este foarte jos. Nu vorbim de marea corupţie şi de marile cantităţi de produse din tutun comercializate ilicit", spune Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs al "Japan Tobacco International" (JTI) România.
Andrei Vasilescu, Director Corporate Affairs pe România şi Bul-garia al companiei "Philip Morris International" (PMI), ne-a declarat: "Am auzit de vameşi şi poliţişti prinşi, dar nu am auzit nimic de marile reţele şi nici chiar de micile reţele de traficanţi de tutun".
Adrian Popa, Head of Corporate & Regulatory Affairs pe Europa de Sud-Est al "British American Tobacco" (BAT), crede că "vom avea două-trei luni în care vânzările legale vor creşte, în urma acţiunilor din februarie, dar numai atât". Domnia sa consideră, de asemenea, că ar putea fi consemnată o scădere a pieţei ilicite de tutun, în măsura în care, în cadrul acţiunilor din justiţie, vor fi finalizate dosare care se află pe rol şi vor fi prezentaţi public vinovaţi. Potrivit Codruţei Kovesi, procuror general în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), din anul 2006 şi până în prezent nu a fost finalizat niciunul di