Carnea pregătită la grătar, pe cărbuni, generează hidrocarburi policiclice aromate (PAH), cancerigene şi care cresc activitatea unei anumite enzime. Prin inducţia şi creşterea activităţii acestei enzime unele medicamente sunt metabolizate şi se elimină mai rapid, scăzând astfel eficacitatea unor antiasmatice, precum aminofilina, teofilina şi zileutonul, afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
"Carnea la grătar mai scade eficienţa analgezicelor precum fenacetina sau paracetamolul, a sedativelor printre care diazepamul, a antidepresivelor, a inhibitoarelor virale utilizate în tratamentul HIV-SIDA, a medicamentelor antiaritmice şi a unor antiemetice utilizate în combaterea vomismentelor provocate de chimioterapia cancerului", precizează medicul. Efecte asemănătoare apar şi la fumătorii activi sau pasivi, deoarece ţigara conţine PAH şi alte noxe puternice sau la persoanele care trăiesc şi lucrează în medii poluate chimic. "La suferinzii de astm se poate declanşa criza severă de dispnee, cu risc ridicat", conchide prof. dr. Mencinicopschi.
Carnea pregătită la grătar, pe cărbuni, generează hidrocarburi policiclice aromate (PAH), cancerigene şi care cresc activitatea unei anumite enzime. Prin inducţia şi creşterea activităţii acestei enzime unele medicamente sunt metabolizate şi se elimină mai rapid, scăzând astfel eficacitatea unor antiasmatice, precum aminofilina, teofilina şi zileutonul, afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
"Carnea la grătar mai scade eficienţa analgezicelor precum fenacetina sau paracetamolul, a sedativelor printre care diazepamul, a antidepresivelor, a inhibitoarelor virale utilizate în tratamentul HIV-SIDA, a medicamentelor antiaritmice şi a unor antiemetice utilizate în combaterea vomismentelor provocate de ch