Mii de persoane s-au adunat azi la Rabat şi Casablanca pentru a participa la manifestaţiile organizate de protestatarii care cer reforme politice şi limitarea puterii regelui.
„Libertate, demnitate, justiţie”, scandau manifestanţii în timp ce grupuri de stânga cereau „mai puţine puteri pentru monarhie”. „Regele trebuie să domnească, nu să guverneze” sau „poporul vrea o Constituţie nouă”, se putea citi pe pancartele agitate de demonstranţi în centrul oraşului Casablanca, notează AFP, citată de Agerpres.
Mulţimea s-a strâns şi la Rabat, în ciuda ploii. BBC scrie că protestatarii s-au îndreptat spre clădirea parlamentului şi că poliţia nu a încercat să îi oprească.
Inspirându-se din evenimentele din Tunisia şi Egipt, tinerii marocani au lansat pe Facebook mişcarea „20 februarie”, chemând la demonstraţii paşnice. În ajunul manifestaţiei, unul din tinerii aflaţi la originea apelului şi alţi doi semnatari şi-au anunţat retragerea, invocând divergenţe „ideologice” cu o formaţiune islamistă şi grupuri de stânga.
Organizaţia de tineret a mişcării islamiste Justiţie şi bunăstare, interzisă însă tolerată şi foarte populară în Maroc, le-a cerut susţinătorilor să manifesteze „paşnic” azi. Mişcarea a fost susţinută şi de ONG-uri, precum Asociaţia marocană a drepturilor omului (AMDH), şi de ziarişti independenţi care au îndemnat la „adoptarea unei Constituţii democratice”.
Comentatorii spun că economia marocană se află într-o stare bună, că ţara are un parlament ales şi că monarhia este dispusă la reforme, astfel încât o revoltă populară de proporţii este mai puţin probabilă.
Ministrul de finanţe Salaheddine Mezouar a cerut cetăţenilor să nu participe la manifestaţii, avertizând că un pas greşit ar putea anula toate progresele obţinute de Maroc în ultimii 10 ani.