Sute de demonstranţi au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică în tabăra instalată în Piaţa Perlei din Manama, nucleul mişcării antiguvernamentale declanşate în Bahrein. Protestatarii au subliniat că solicitările lor trebuie îndeplinite înainte de a accepta să se aşeze la masa tratativelor cu regimul. Sursa: REUTERS
Cel puţin şase persoane au murit în ultimele zile în confruntările dintre manifestanţi şi forţele de ordine. Joi, poliţia a intervenit violent pentru a dispersa mulţimea strânsă în piaţa din centrul capitalei, iar armata a anunţat că deţine controlul, parţial, asupra oraşului.
Ieri, manifestanţii s-au întors însă în Piaţa Perlei după retragerea armatei, iar poliţia a opus o rezistenţă minimă. Pe de altă parte, Uniunea generală a sindicatelor din Bahrein a chemat la grevă generală pe timp nelimitat începând de azi, pentru a cere dreptul la demonstraţii paşnice.
Prinţul moştenitor, şeicul Salman bin Hamad al-Khalifa, a declarat ieri, într-o intervenţie televizată, că în aproape toată ţara s-a reinstalat calmul, insistând că oferta de dialog a regelui Hamad bin Isa al- Khalifa, expusă în ajun, reprezintă o ocazie pentru „toate facţiunile care doresc să-şi exprime liber punctele de vedere”.
Protestatarii au primit cu reticenţă oferta regimului. Înainte de toate ei cer demisia guvernului, eliberarea prizonierilor politici şi anchetarea deceselor care au avut loc în timpul demonstraţiilor.
Majoritatea şiită din micul regat, guvernat de o dinastie regală sunnită, se consideră discriminată în ceea ce priveşte locurile de muncă, serviciile sociale şi serviciile publice. Protestatarii au subliniat încă că la manifestaţiile din ultimele zile au luat parte atât şiiţi, cât şi sunniţi.
Washingtonul priveşte cu nelinişte evenimentele din micul regat, care găzduieşte sediul cartierului general al Fl