Mobilizare în Maroc : mii de persoane au ieșit în stradă duminică, 20 februarie, la Rabat, Casablanca și în alte orașe din regat, pentru a cere reforme politice și limitarea prerogativelor regelui. E vorba de o manifestație la apelul ”Mișcării 20 februarie”, lansat pe Facebook, după modelul tunisian și egiptean. Aceasta este prima mișcare de protest din această țară, de la începutul revoltelor care au zguduit lumea arabă.
La Rabat, mulțimea de oameni a luat proporții în doar câteva ore. Trei-patru mii de manifestanți au defilat pe bulevardul principal al orașului, Mohamed al V-lea, pentru a mărșălui până la Parlament. Protestatarii s-au adăpostit sub umbrele, pentru că afară ploua, lucru ce explică de altfel numărul mic de manifestanți.
Ei au agitat pancarte pe care scria ”Jos dictatorul !” sau ”Pentru o schimbare radicală !”, sloganuri prin care protestatarii solicită eradicarea corupției și schimbări esențiale.
Apelul a fost lansat în 14 orașe ale regatului : la Casablanca, unde au ieșit pe stradă două-trei mii de oameni, dar și la Marrakech, în sudul țării, unde erau o mie cinci sute de persoane și la Tanger, în nordul regatului.
În Maroc, unde regele este foarte popular, puțini oameni cer o schimbare de regim și o schimbare a regelui. Furia populației se îndreaptă mai degrabă împotriva Guvernului.
Oamenii cer dizolvarea Executivului și a Parlamentului. Ei spun că Guvernul este corupt și deține o mare parte din bogățiile țării. Ei mai acuză influența familiei El-Fassi asupra Cabinetului : mulți miniștri sunt membri ai acestei familii.
Oamenii solicită de asemenea modificarea Constituției, care ar trebui să fie mai democratică, printr-o mai bună separare a puterilor în stat.
Așadar, marocanii nu cer schimbarea regimului, ei cer doar o evoluție a statului și mai ales ca regele - care deține acum toate puterile : execut