Poliţia a fost desfăşurată în masă azi în mai multe oraşe din China, unde a procedat la arestări pentru a împiedica manifestaţiile organizate prin internet în 13 oraşe, după modelul revoltelor din lumea arabă, au anunţat militanţi pentru drepturile omului. De sâmbătă nu se ştie nimic despre soarta a aproximativ o sută de apărători ai drepturilor omului, notează AFP, citată de Agerpres. Sursa: ReutersSursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
Mesajele multiplicate pe Internet, care cheamă oamenii la o „revoluţie a iasomiei”, după model tunisian, ar fi trebuit să fie urmate de acţiuni de stradă, azi, la Beijing, Shanghai, Canton şi alte zece mari oraşe din ţară. Potrivit mai multor forumuri, doar câţiva manifestanţi au răspuns la apel şi contingente sporite ale poliţiei au fost desfăşurate la Shanghai, Harbin, Canton şi Chengdu.
La Beijing, cel puţin 300 de poliţişti au fost desfăşuraţi în cartierul comercial Wangfuging, locul de întâlnire anunţat în mesajele internet, însă niciun fel de manifestaţie nu a avut loc. Cu toate acestea, poliţia a reţinut două persoane: una pentru o insultă la adresa autorităţilor, iar a doua pentru că a cerut „de mâncare”.
Agenţia China Nouă transmite că poliţia a dispersat paşnic mulţimea la Shanghai, metropola din estul ţării unde trei persoane au fost arestate.
Centrul de informare pentru drepturile omului şi democraţie a informat că aproximativ 100 de militanţi au fost arestaţi, au fost consemnaţi la domiciliu sau au dispărut la Beijing şi Shanghai şi în provinciile Zhejiang, Guizhou, Sichuan şi Hunan. Organizaţia amintită, cu baza în Hong Kong, estimează că aceasta are legătură cu apelurile la o revoluţie de iasomie în China, după modelul tunisian.
De la debutul tulburărilor din Tunisia, Beijingul cenzurează puternic informaţiile provenind din lumea arabă despre revoltele populare împ