Atât băncile, cât şi clienţii acestora pot opta, până la 3 martie, pentru anularea adiţionalelor şi reîntoarcerea la prevederile valabile în contractele de credit înainte de intrarea în vigoare a actului normativ. BCR este singura bancă ce a anunţat că vrea să modifice contractele de credit pentru care s-a considerat acceptarea tacită a prevederilor din actele adiţionale de aliniere la Ordonanţa 50.
Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori s-a aplicat clienţilor cu împrumuturi în derulare numai în perioada iunie-decembrie 2010. În Legea privind OUG 50, publicată în Monitorul Oficial la 30 decembrie 2010, se precizează că prevederile actului normativ nu mai au aplicabilitate pentru creditele vechi. Singura prevedere care rămâne valabilă este cea de plafonare a comisionului de rambursare anticipată. Iar asta după ce milioane de români au fost chemaţi la ghişeele băncilor, până la jumătatea lunii septembrie, să semneze actele adiţionale la contracte. Foarte puţini dintre ei au semnat însă documentele (circa 15% din cei 4,4 milioane de debitori), iar cei mai mulţi au acceptat tacit prevederile, prin nesemnare.
BCR scoate OUG 50 din contractele vechi
Legea prevede că, în cazul actelor adiţionale acceptate tacit, contractul se consideră modificat, însă cele două părţi - client şi bancă - au la dispoziţie 60 de zile (adică până la 3 martie) pentru a se răzgândi. Atât clientul, cât şi banca pot denunţa actul adiţional, iar contractul să rămână în forma dinaintea intrării în vigoare a actului normativ, în iunie 2010. BCR, cea mai mare bancă din România în funcţie de valoarea activelor, a anunţat la finele săptămânii trecute că denunţă actele adiţionale de aliniere la OUG 50/2010 pentru contractele cu dobândă de referinţă internă (administrată/revizuibilă semestrial/variabilă) semnate înainte de 21 iunie 2010.
„Rata dobânzii va